Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB ); okul öncesi dönem ve okul çağında belirgin hale gelen, sıklıkla erişkinliğe kadar süren bir bozukluktur. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar hiperaktif olabilir ve dürtülerini kontrol edemez. Ya da dikkat etmede sorun yaşayabilirler. Bu davranışlar okul ve ev hayatlarını etkilemektedir. Çocuğun davranışlarını kontrol etmesi ve dikkatini sürdürmesinde sorun vardır. Aşırı hareketlilik yaygın olarak görülür ancak bazı çocuklarda aşırı hareketlilik olmaksızın sadece dikkat sorunları da bulunabilir.
Okul çağındaki çocukların %3-7’ünde yaygın olarak görülmekle birlikte erkek çocuklarda görülme sıklığı kız çocuklarına oranla 3-5 kat daha fazladır. Ayrıca Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümlerine başvuran hastalar arasında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB ) tanısı alma oranı hem dünyada hem de Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır.
Genellikle okulun ilk yıllarında, arkadaşları ile sorun yaşamaya başladığı zaman keşfedilir.
Hiperaktivite Belirtileri:
- Aşırı hareketlidir. Çoğu zaman elleri ayakları kıpır kıpırdır ya da oturdukları yerde kıpırdanıp dururlar.
- Yerlerinde oturmada güçlük çekerler.
- Çok konuşurlar.
- Çoğunlukla soru tamamlanmadan cevap verirler.
- Çoğu zaman başkalarının sözünü keser ya da araya girerler.
- Sakin kalmakta, aktivitelere katılmakta ve oyun oynarken sakin kalmakta zorlanırlar.
- Sıralarını beklemede güçlük yaşarlar.
Dikkat Eksikliği Belirtileri:
- Dikkatlerini aytıntılara veremezler. Okul ödevlerinde, işlerinde ya da diğer etkinliklerde dikkatsizce hatalar yaparlar.
- Dikkatleri dış uyaranlarla kolaylıkla dağılabilir.
- Dinliyor gibi görünür fakat karşıdakini dinlemezler.
- Kuralları takip etmez ya da görevlerini yerine getirmezler.
- Zihinsel çabayı gerektiren görevlerden kaçınırlar. Bunları sevmez ya da bunlarda yer almak konusunda isteksizdirler.
- Aşırı unutkandırlar.
- Hayalcidirler.
Yukarıda yer alan gruplardaki bulgular tek başına bulunacağı gibi bir arada da bulunabilir. Örneğin bir çocukta yalnızca dikkat eksikliği görülürken, bir diğerinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bir arada görülebilir.
Eğer çocuğunuzda bahsedilen belirtilerden bazıları yoğun olarak bulunuyorsa ve bu belirtiler okul, ev ortamı gibi birden fazla ortamda görülüyorsa kendi başınıza tanı koymak yerine, ayrıntı değerlendirme ve uzman görüşü için en yakın Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanına başvurunuz!
Unutulmamalıdır ki, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tedaviye çok iyi yanıt veren bir durumdur. Buna karşın tedavi edilmediğinde ve doğru eğitim almadığında çocuklarda, zihinsel becerileri yeterince kullanamama ve dolayısıyla okul başarısında düşme, günlük yaşama adaptasyon sorunları gibi birçok problem ortaya çıkabilmektedir.
Leave Your Reply